loading
12. tra 2024.

Uspješno održan jubilarni 20. međunarodni simpozij Protuminsko djelovanje 2024.

Više od 220 sudionika iz 35 zemalja te 13 izlagača okupilo se od 09. do 11. travnja u Cavtatu kako bi nazočilo 20. međunarodnom simpoziju „Protuminsko djelovanje 2024.“

Simpozij je i ove godine održan u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Švicarskom Konfederacijom kao zemljom partner.

Direktorica HCR-CTRO-a Katarina Markt u svom se uvodnom govoru uz ostalo, ali i kasnije tijekom svoje prezentacije posebno osvrnula na postignuća i rezultate koji su nastali kao plod razmjene iskustva i znanja, ali i praktičnih dostignuća tijekom ovih 20 međunarodnih simpozija.

Također, posebno se zahvalila brojnoj delegaciji Ukrajine ali i Švicarskoj konfederaciji, zemlji prepoznatoj kao jednoj od najvećih donatora u protuminskom djelovanje u svijetu, koja je ovogodišnja zemlja partner.

Na otvorenju simpozija, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, nazočio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, koji je istaknuo važnost ovakvih događanja u razmjeni iskustava i pronalaženju rješenja za tehničke i upravljačke izazove s kojima se suočavaju u području protuminskog djelovanja.

Uz direktoricu HCR-CTRO-a, uvodnim govorima nazočnima su se obratili veleposlanik Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH H.E. Urs Hammer, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković koji je ujedno proglasio simpozij otvorenim.

Na simpoziju su prisustvovali i veleposlanici veleposlanstava Švicarske, Kanade i Ukrajine, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Ante Damić, izaslanik župana Dubrovačko-neretvanske županije Mato Tomljanović, predsjednica Udruge za podršku i poticanje zajedništva „Hrvatska pomaže“ Đurđa Adlešič te brojni predstavnici nacionalnih tijela za razminiranje, tvrtki za razminiranje, proizvođači opreme za protuminsko djelovanje, donatori, znanstvenici i predstavnici civilnih i vojnih struktura uključenih u protuminsko djelovanje.

Poseban naglasak na ovogodišnjem simpoziju stavljen je na financiranja protuminskog djelovanja u  Ukrajini, žene u razminiranju ali i na značajnu ulogu koju psi za detekciju imaju humanitarnom razminiranju, koje su ujedno i dominirale prvim danom simpozija.

Drugog dana međunarodnog okupljanja vodećih stručnjaka iz područja protuminskog djelovanja glavna tema bile su nove tehnologije i njihova upotreba u protuminskom djelovanju na kojoj je prezentacije održalo čak 13 predavača.

Ovim jubilarnim 20. po redu simpozijem protuminskog djelovanja nastojalo se odabirom tema i moderatora, uz predstavljanje renomiranih proizvođača opreme za razminiranje, spojiti realan sektor sa znanosti i industrijom, s ciljem unapređivanja i napretka protuminskog sustava. Ujedno, simpozij već godina predstavlja platformu za unaprjeđenje protuminskog djelovanja u svijetu i osiguranju sigurnijeg okruženja za sve građane.