loading

Simpozij 2024

Simpozij 2024

Uspješno održan jubilarni 20. međunarodni simpozij Protuminsko djelovanje 2024.

Više od 220 sudionika iz 35 zemalja te 13 izlagača okupilo se od 09. do 11. travnja u Cavtatu kako bi nazočilo 20. međunarodnom simpoziju „Protuminsko djelovanje 2024.“

Simpozij je i ove godine održan u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Švicarskom Konfederacijom kao zemljom partner.

Direktorica HCR-CTRO-a Katarina Markt u svom se uvodnom govoru uz ostalo, ali i kasnije tijekom svoje prezentacije posebno osvrnula na postignuća i rezultate koji su nastali kao plod razmjene iskustva i znanja, ali i praktičnih dostignuća tijekom ovih 20 međunarodnih simpozija.

Također, posebno se zahvalila brojnoj delegaciji Ukrajine ali i Švicarskoj konfederaciji, zemlji prepoznatoj kao jednoj od najvećih donatora u protuminskom djelovanje u svijetu, koja je ovogodišnja zemlja partner.

Na otvorenju simpozija, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, nazočio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, koji je istaknuo važnost ovakvih događanja u razmjeni iskustava i pronalaženju rješenja za tehničke i upravljačke izazove s kojima se suočavaju u području protuminskog djelovanja.

Uz direktoricu HCR-CTRO-a, uvodnim govorima nazočnima su se obratili veleposlanik Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH H.E. Urs Hammer, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković koji je ujedno proglasio simpozij otvorenim.

Na simpoziju su prisustvovali i veleposlanici veleposlanstava Švicarske, Kanade i Ukrajine, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Ante Damić, izaslanik župana Dubrovačko-neretvanske županije Mato Tomljanović, predsjednica Udruge za podršku i poticanje zajedništva „Hrvatska pomaže“ Đurđa Adlešič te brojni predstavnici nacionalnih tijela za razminiranje, tvrtki za razminiranje, proizvođači opreme za protuminsko djelovanje, donatori, znanstvenici i predstavnici civilnih i vojnih struktura uključenih u protuminsko djelovanje.

Poseban naglasak na ovogodišnjem simpoziju stavljen je na financiranja protuminskog djelovanja u  Ukrajini, žene u razminiranju ali i na značajnu ulogu koju psi za detekciju imaju humanitarnom razminiranju, koje su ujedno i dominirale prvim danom simpozija.

Drugog dana međunarodnog okupljanja vodećih stručnjaka iz područja protuminskog djelovanja glavna tema bile su nove tehnologije i njihova upotreba u protuminskom djelovanju na kojoj je prezentacije održalo čak 13 predavača.

Ovim jubilarnim 20. po redu simpozijem protuminskog djelovanja nastojalo se odabirom tema i moderatora, uz predstavljanje renomiranih proizvođača opreme za razminiranje, spojiti realan sektor sa znanosti i industrijom, s ciljem unapređivanja i napretka protuminskog sustava. Ujedno, simpozij već godina predstavlja platformu za unaprjeđenje protuminskog djelovanja u svijetu i osiguranju sigurnijeg okruženja za sve građane.