loading
08. svi 2023.

Uspješno održan 19. međunarodni simpozij Protuminsko djelovanje 2023.

Više od 200 sudionika iz 35 zemalja okupilo se od 03. do 05. svibnja u Vodicama kako bi nazočilo 19. međunarodnom simpoziju „Protuminsko djelovanje 2023.“
Simpozij je i ove godine održan u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.  

Direktorica HCR-CTRO-a Katarina Markt u svom se uvodnom govoru uz ostalo, posebno zahvalila delegaciji Ukrajine koju su činili predstavnici Ministarstva obrane Ukrajine, SESU-a te predstavnici OSCE misije u Ukrajini, koja je unatoč ratnim zbivanjima i agresiji u svojoj zemlji odlučila prisustvovati ovogodišnjem simpoziju i prezentirati svoje potrebe i prioritete vezane uz protuminsko djelovanje.

Uz direktoricu HCR-CTRO-a, uvodnim govorima nazočnima su se obratili i g. Valon Kumnova, direktor programa protuminskog djelovanja iz Ženevskog centra za humanitarno razminiranje putem video poziva, NJ.E. Vasyl Kyrylych, veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Damir Trut, izaslanik predsjednika Vlade RH i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite te Branka Juričev Martinčev, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora koja je ujedno i otvorila  19. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2023.“.

Poseban naglasak na ovogodišnjem simpoziju stavljen je na ratna zbivanja u Ukrajini i na pružanje koordiniranog odgovora svih zemalja kako bi se maksimizirala potpora Ukrajini, s ciljem što žurnijeg čišćenja poljoprivrednih i infrastrukturnih površina od mina s obzirom da je to preduvjet procesa gospodarskog razvitka tih područja i prije svega povratka stanovništva, a koji je pobudio i značaja interes prisutnih.

Minske žrtve, aktivnosti usmjerene na povećanje sigurnosti infrastrukture od eksplozivnih ostataka rata, protuminsko djelovanje u Azerbajdžanu te prezentacije novih tehnologija iz područja protuminskog djelovanja glavne su teme ovogodišnjeg simpozija.

Drugog dana međunarodnog okupljanja vodećih stručnjaka iz područja protuminskog djelovanja, održana je i demonstracija proizvođača opreme za protuminsko djelovanje na poligonu Benkovac.

Na simpoziju su sudjelovali predstavnici međunarodnih organizacija, nacionalnih tijela za razminiranje, tvrtke za razminiranje, proizvođači opreme za protuminsko djelovanje, donatori, znanstvenici i predstavnici drugih civilnih i vojnih struktura uključenih u protuminsko djelovanje.  

Ovim 19. po redu simpozijem protuminskog djelovanja nastojalo se odabirom tema i moderatora, uz predstavljanje renomiranih proizvođača opreme za razminiranje, spojiti realan sektor sa znanosti i industrijom, s ciljem unapređivanja i napretka protuminskog sustava.