loading
06. svi 2022.

Uspješno održan 18. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2022.“

Više od 140 sudionika iz 26 zemalja okupilo se od 02. do 04. svibnja u Vodicama kako bi nazočilo 18. međunarodnom simpoziju „Protuminsko djelovanje 2022.“ simpozij je i ove godine održan u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora te uz Francusku Republiku kao ovogodišnju zemlju partner.

Direktorica HCR-CTRO-a Katarina Markt u svom se uvodnom govoru uz ostalo, posebno zahvalila delegaciji Ukrajine na čelu s veleposlanikom Ukrajine u RH Vasylom Kyrylychem i veleposlanikom OSCE misije u Ukrajini g. Henrikom Villadsenom, koja je unatoč ratnim zbivanjima i agresiji u svojoj zemlji odlučila prisustvovati ovogodišnjem simpoziju.

Uz direktoricu HCR-CTRO-a, uvodnim govorima nazočnima su se obratili i g. Valon Kumnova, direktor programa protuminskog djelovanja iz Ženevskog centra za humanitarno razminiranje, NJ.E. Gaël Veyssiere, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite te Ante Bačić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora koji je i otvorio  18. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2022.“.

Bačić posebno se osvrnuo na mogućnost suradnje i pomoći Ukrajini riječima: „I ovdje Hrvatska koja je svoja iskustva u pogledu predmetne domene stjecala na teži način može u budućnosti ponuditi svoju pomoć Ukrajini u vidu specijaliziranih tvrtki, stručnjaka, ekspertize, ali i isporukom najmodernijih strojeva i tehnike domaćih proizvođača koji u tom segmentu svakako spadaju u sam svjetski vrh i postavljaju nove tehnološke standarde.

Glavne teme ovogodišnjeg simpozija, uz prezentacije i blok posvećen Ukrajini, bile su – standardi obuka, istraživanje, razvoj novih tehnologija te predstavljanje najboljih praksi iz područja oslobađanja zemljišta iz kojih je održano više od 30 prezentacija domaćih i međunarodnih stručnjaka.

Na simpoziju su sudjelovali predstavnici međunarodnih organizacija, nacionalnih tijela za razminiranje, tvrtke za razminiranje, proizvođači opreme za protuminsko djelovanje, donatori, znanstvenici i predstavnici drugih civilnih i vojnih struktura uključenih u protuminsko djelovanje.  

Ovim 18. po redu simpozijem protuminskog djelovanja nastojalo se odabirom tema i moderatora, uz predstavljanje renomiranih proizvođača opreme za razminiranje, spojiti realan sektor sa znanosti i industrijom, s ciljem unapređivanja i napretka protuminskog sustava.