loading

Projekt TIRAMISU

HCR-CTRO d.o.o. je sudjelovao u istraživačkom projektu kojeg je financirala Europska unija u sklopu 7. okvirnog programa (FP7).  Akronim projekta je TIRAMISU, a puni naziv je Implementacija alata za uklanjanje protupješačkih mina, kasetnog streljiva i neeksplodiranih sredstava.Projekt je bio vrijedan 14,9 milijuna eura, započeo je 1. siječnja 2012.godine trajao je četiri godine. 
HCR-CTRO je bio u konzorciju od 24 istraživačka centra i sveučilišta iz jedanaest zemalja s ciljem osiguravanja temelja za globalni komplet alata koji će obuhvatiti glavne aktivnosti protuminskog djelovanja, od izviđanja velikih površina do uklanjanja eksplozivnih sredstava, te edukacije o opasnosti od mina.
HCR-CTRO d.o.o. je unaprijedio tehnologiju općeg zrakoplovnog izviđanja za operativnu validaciju na stvarnim minskim poljima, proveo upotrebu pčela kao biosenzora za otkrivanje mina, nadzor kvalitete u protuminskom djelovanju te testiranje i operativnu validaciju TIRAMISU alata.

Projekt TIRAMISU fokusirao se na tehnologije i metode koje su bile u zreloj fazi, ali ih je tek trebalo ispitati na terenu, te na inovativna rješenja koja su zahtijevala dodatno istraživanje i razvoj kako bi bili spremna za operativnu primjenu.

  • Predstavljanje rezultata projekta TIRAMISU

Na vojnom učilištu SEDEE-DOVO u Belgiji 24. rujna 2015. održana je prezentacija alata razvijenih u sklopu projekta TIRAMISU. Dr.sc. Milan Bajić, predstavio je rezultate tvrtke na sljedećim zadaćama: koordinacija operativne validacije alata u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje, razvoj metode za treniranje pčela za otkrivanju minskih polja, hiperspektralni netehnički i tehnički izvid te metoda netehničkog izvida skladišta streljiva nakon eksplozije. Predstavljanju su bili nazočni predstavnici Europske unije, belgijske vojske, matičnih zemalja partnera na projektu, te istraživačke zajednice, predvođeni belgijskom princezom Astrid, posebnom izaslanicom za pitanja Ottawske konvencije. 

 

Projekt TIRAMISU