loading
12. lis 2023.

Uspješno održana konferencija stručnjaka na polju protuminskog djelovanja u okviru Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju Ukrajine

Katarina Markt, direktorica CTRO-a sudjelovala je na panel rapravi održanoj u sklopu 2. dana Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju Ukrajine, na kojoj se okupilo više od 150 stručnjaka iz 30-ak zemalja.

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a u četvrtak, 12. listopada 2023., u hotelu Westin su, na drugom danu Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju Ukrajine, održane četiri stručne panel rasprave na kojima su sudjelovali renomirani svjetski stručnjaci iz područja protuminskog djelovanja te predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija u čijem je fokusu protuminsko djelovanje.

Na stručnim je panelima istaknut razmjer minske zagađenosti ukrajinskog teritorija te su iskazane  potrebe ukrajinskog protuminskog sustava, prilikom čega je istaknuto prioritetno razminiranje kritične infrastrukture, ali i poljoprivrednih površina. Predstavljene su najbolje prakse stručnjaka iz cijelog svijeta te je predložen smjer jačanja ukrajinskih kapaciteta za protuminsko djelovanje, s ključnim prvim korakom - usvajanja nacionalne strategije za protuminsko djelovanje. Predstavnici međunarodnih organizacija  i financijskih institucija predstavili  su modele prikupljanja  potrebnih resursa za sveobuhvatno protuminsko djelovanje Ukrajine, a ponuđene su i platforme za daljnje rasprave o izazovima minske zagađenosti.

Na trećem panelu prezentirane su sposobnosti hrvatskog protuminskog sustava, kao i mogućnosti pružanja pomoći Ukrajini u vidu transfera znanja, iskustava, edukacija, uspostavi sustava za testiranje i certificiranje opreme koja se koristi na poslovima humanitarnog razminiranja, ali i u ljudstvu i modernim tehnologijama za rješavanje minskog problema, na kojem je prezentaciju održala Katarina Markt i predstvila mogućnosti koje CTRo nudi u pružanju pomoći Ukrajini.

Osim sudjelovanja u formalnom dijelu Zagrebačke konferencije, 11. listopada, DOK-ING je ugostio više od 40 međunarodnih dionika, među ostalima i predstvnike CTRO-a, a direktorica Katarina Markt održala je i prezentaciju o mogućnostima pružanja pomoći Ukrajini iz perspektive obuka i certifikacije.  

Konferencija, u organizaciji Vlada Republike Hrvatske i Ukrajine, je osmišljena kao platforma za ujedinjeno i koordinirano mobiliziranje resursa za napore oporavka Ukrajine, počevši od humanitarnog razminiranja, kao preduvjeta za daljnji gospodarski oporavak zemlje.