loading
09. stu 2023.

Održana završna konferencija projekta "Razminiranje i društveno-gospodarska integracija"

U Zagrebu je u četvrtak, 9. studenog 2023. održana završna konferencija projekta "Razminiranje i društveno-gospodarska integracija" na kojoj su predstavljeni rezultati projekta i implementirane aktivnosti financirane od strane Švicarsko hrvatske suradnje.

Konferenciju je otvorio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite g. Damir Trut koji je istaknuo kako ovaj projekt obuhvaća dvije, za Hrvatsku, vrlo važne komponente,  humanitarno razminiranje i pomoć minskim žrtvama i članovima njihovih obitelji te izrazio zahvalnost za sve učinjeno kroz projekt, ponajprije Švicarskom saveznom vijeću, kao donatorima značajnih sredstava, ali i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji.

Sudionicima se obratio i veleposlanik Švicarske Konfederacije NJ. E. Urs Hammer koji je rekao kako su Švicarska i Hrvatska tijekom godina razvile blisku suradnju, pa i u području humanitarnog razminiranja.

U sklopu projekta po prvi su puta dodijeljena financijska sredstva žrtvama mina i njihovim obiteljima u sklopu Programa podrške u području psihosocijalne, edukativne i savjetodavne pomoći evidentiranim žrtvama mina i članovima njihovih obitelji a kojeg je proveo CTRO u suradnji sa Socijalnom zadrugom Pružimo ruke. Aktivnosti provedene od strane CTRO-a predstavila je Željka Krhač, savjetnica direktorice za međunarodnu suradnju.

Program društveno-gospodarske integracije žrtava mina financiran je u iznosu od 200.000,00 CHF, a financirano je i pokretanje novih i unapređenje postojećih poslova za 15 minskih žrtava i članova njihovih užih obitelji.