loading
22. lis 2021.

Predstvnici HCR-CTRO-a u službenom posjetu Ukrajini

Predstavnici HCR-CTRO-a predvođeni direktoricom Katarinom Markt boravili su u službenom posjetu Ukrajini u periodu od 30.09. – 03.10.2021.

Ukrajina je trenutno u fazi uspostave tj. reorganizacije cjelokupnog sustava protuminskog djelovanja i  u tom procesu namjera im je razmjena znanja i iskustva iz ponajboljih nacionalnih sustava u svijetu. Tim povodom organiziran je i službeni posjet predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje – Centra za testiranje razvoj i obuku Međuregionalnom centru za humanitarno razminiranje i brzo djelovanje SES-a Ukrajine, smješten u Kharkivu.

Glavni cilj posjete bila je razmjena iskustava u području protuminskog djelovanja te detaljni prikaz cjelokupnog procesa certificiranja i ispitivanja strojeva za razminiranje, zaštitne opreme i pasa koji se koriste na poslovima humanitarnog razminiranja.

Uz navedeno, Ukrajina vrlo intenzivno radi na osnivanju i realizaciji projekata vezanih uz edukaciju o opasnosti od mina civilnom stanovništvu.

S tim u svezi, Hrvatska udruga “Hrvatska Pomaže” i Ukrajinska udruga “Udruga Saperív Ukrajine” započeli su provedbu projekta “Sigurno kretanje – protuminska edukacija djece i mladih, Hrvatska i Ukrajina”.

Tijekom boravka, u srcu glavnog grada Ukrajine u konferencijskoj dvorani “Admiral Hall” održana je radionica na kojoj su predstavnici hrvatskog izaslanstva CTRO centra CTRO i organizacije “Hrvatska Pomaze” održali prezentacije iz područja protuminskog djelovanja ukrajinskim kolegama.

Veleposlanica Hrvatske u Ukrajini Anitca Djamić je u uvodnoj riječi istaknula sveobuhvatnu potporu koja Hrvatska pruža i nastavit će pružati  Ukrajini u cilju rješavanja pitanja iz područja protuminskog djelovanja.