loading
30. svi 2015.

Predstavljanje rezultata projekta TIRAMISU

Na vojnom učilištu SEDEE-DOVO u Belgiji 24. rujna 2015. održana je prezentacija alata razvijenih u sklopu projekta TIRAMISU, koji se financira iz 7. okvirnog programa Europske unije.

HCR-CTRO jedan je od 26 partnera na projektu a odgovoran je za metodologiju i koordinaciju validacije.  Dr.sc. Milan Bajić, predstavio je rezultate tvrtke na sljedećim zadaćama: koordinacija operativne validacije alata u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje, razvoj metode za treniranje pčela za otkrivanju minskih polja, hiperspektralni netehnički i tehnički izvid te metoda netehničkog izvida skladišta streljiva nakon eksplozije.

Predstavljanju su bili nazočni predstavnici Europske unije, belgijske vojske, matičnih zemalja partnera na projektu, te istraživačke zajednice, predvođeni belgijskom princezom Astrid, posebnom izaslanicom za pitanja Ottawske konvencije. Princeza se zadržala na našem štandu, izrazivši osobit interes za istraživanje mogućnosti detekcije minskih polja pčelama. Za tu metodu veoma su zainteresirani i ocjenjivači projekta.