loading
26. sij 2024.

HCR-CTRO sudjeluje u EDF projektu AIDEDeX

HCR-CTRO je partner u istraživačkom projektu AIDEDeX (Artificial Intelligence for Detection of Explosive Ordnance Extended), koji financira Europska obrambena agencija, a koji je započeo u prosincu 2023. Koordinator projektnog konzorcija je Space Applications Services iz Belgije, a partneri su HCR-CTRO, Royal Military Academy iz Belgije, Fraunhofer institut iz Njemačke, CATEC iz Španjolske i Lightnovo iz Danske.

To je četverogodišnji projekt koji ima za cilj osigurati temelje za napredna istraživanja multi-robotskih sustava s najsuvremenijim senzorima i algoritmima umjetne inteligencije za detekciju i klasifikaciju improviziranih eksplozivnih naprava IED, eksplozivnih sredstava i mina. Ishodi AIDEDexa bit će vrednovani u izazovu koji organizira projekt HiTDOC.

Sudjelovanje u ovom stručnom konzorciju i dodjela projekta potvrda je stručnosti i profesionalnog ugleda HCR-CTRO-a i njegovih vanjskih suradnika znanstvenika, stečenog tijekom više od 20 godina sudjelovanja u istraživačko-razvojnim projektima financiranim najvećim dijelom sredstvima Europske unije, Vlade RH i SAD-a.