loading
02. svi 2024.

CTRO potpisao Sporazum o razumijevanju s novoosnovanim Centrom za unapređenje protuminskog djelovanja i zaštite okoliša Ukrajine

Tijekom 27. međunarodnog sastanka nacionalnih direktora za protuminsko djelovanje i savjetnika UN-a održanog od 29. travnja do 1. svibnja 2024. u Ženevi, Hrvatski centar za razminiranje – Centar za testiranje, razvoj i obuku i Ukrajinski centar za unapređenje protuminskog djelovanja i zaštite okoliša (CIMAES) potpisali su Sporazum o razumijevanju.

CIMAES je novoosnovani odjel unutar sustava Ministarstva obrane Ukrajine odgovoran za provedbu praktičnih zadataka vezanih uz protuminsko djelovanje i sigurnost okoliša.

Ovaj Sporazum o razumijevanju, koji su 30. travnja 2024. potpisali gđa Katarina Markt, direktorica CTRO-a i g. Oleg Ryabchuk, direktor CIMAES-a, uspostavlja okvir suradnje za razmjenu znanja, dijeljenje iskustava i poticanje inovacija unutar sektora humanitarnog razminiranja.

Snažna suradnja Ukrajine i Hrvatske u protuminskom djelovanju razvila se u suradnju na inovativnim projektima koji uključuju nove tehnologije i tehnike otkrivanja mina, uz razmjenu najboljih praksi u području testiranja i certificiranja.