loading
31. svi 2023.

2. međunarodna konferencija «Protuminsko djelovanje – Put do postizanja ciljeva održivog razvoja » okupila lidere svjetske protuminske zajednice

Direktorica HCR-CTRO-a Katarina Markt sudjelovala je na 2. međunarodnoj konferenciji  «Protuminsko djelovanje – Put do postizanja ciljeva održivog razvoja​ » koja se održala od 24. 26. svibnja u gradovima Baku i Aghdam, Azerbajdžan.
Konferenciju su zajednički organizirali ANAMA i UNDP.

S obzirom na globalnu prirodu problema mina, sudionici konferencije usvojili su Deklaraciju za unaprjeđenje globalnog protuminskog djelovanja, kojom je, između ostalog, naglašeno da je humanitarno razminiranje jedan od preduvjeta za održivi razvoj u zemljama ugroženim minama, napretku prema postizanju ciljeva održivog razvoja te ubrzanju mirovnih procesa.

Na konferenciji je sudjelovao i bivši predsjednik Republike Hrvatske gospodin Stjepan Mesić, koji je održao govor pod nazivom: Globalna partnerstva za postizanje svijeta bez mina.

Također, predstavnici regionalnih agencija za protuminsko djelovanje održali su sastanak tijekom sudjelovanja na konferenciji, a sastanku su nazočili predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Azerbajdžana.