Dana 9. travnja uvodni govor održao je Nj.E. Hans Brattskar, predsjedavajući 4. Pregledne konferencije Ottawske konvencije”. Zatim su održane prezentacije na temu “Iskustva iz protuminskog djelovanja u svijetu” i “Izazovi protuminskog djelovanja u migrantskoj krizi”, kao i predstavljanje projekta De-mine HU HR II, koji su zajednički proveli djelatnici HCR-a i Ministarstva unutarnjih poslova Mađarske.
U popodnevnim satima istoga dana održana je pokazna vježba, u koju su nazočne prezentacijama uveli Regionalni centar za obuku ronilaca i podvodno razminiranje iz Crne Gore i Zapovjedništvo specijalne policije i Protueksplozijska služba MUP-a RH. Predstavnici MUP-a su zatim demonstrirali uklanjanje i uništavanje eksplozivnog sredstva iz mora. Rad sa psima u razminiranju prikazali su Federalna Uprava civilne zaštite BiH, te hrvatske tvrtke Heksogen i Piper. Sveučilište Tohoku predstavilo je usavršenu verziju dualnog senzora ALIS-a, talijanska tvrtka CEIA predstavila je detektore metala, a njemačka tvrtka SeaTerra prikazala je sustav izviđanja dronom.
U srijedu 10. travnja teme na plenarnim sjednicama bile su “Suvremene tehnologije u protuminskom djelovanju”, tema koja je i ove godine imala najviše izlagača, te “Improvizirana eksplozivna sredstva – iskustva i metode”.
Završnog dana simpozija, 11. travnja održane su prezentacije na temu razminiranja šuma, financiranja protuminskog djelovanja i sigurnosti infrastrukture u odnosu na eksplozivna sredstva, te je dan osvrt na sve predstavljene teme.
Ovaj simpozij jedinstven je u svijetu po tome što okuplja predstavnike istraživačke zajednice, proizvođača, operativaca i donositelja odluka u protuminskom djelovanju, te iz godine u godinu možemo pratiti napredak u razvoju i primjeni novih tehnologija. U proteklih 16 godina na simpoziju je sudjelovalo oko 2.500 sudionika iz 67 zemalja, predstavljeno je više od 450 prezentacija, a svoju opremu izložilo je pedesetak tvrtki iz Hrvatske i svijeta.

Knjiga radova

 

Prezentacije

Prethodna vijest