17. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2021.“,uspješno je održan od  do 18. lipnja 2021. godine u hotelu Wyndham GrandNovi Vinodolski Resort u Novom Vinodolskom.

Sudionike iz 18 zemalja ispred domaćina i jednog od suorganizatora pozdravila je direktorica HCR-CTRO d.o.o. Katarina Markt, nakon čega je uslijedio i pozdravni govor veleposlanika  OSCE PCU Henrika Villadsen, drugog suorganizatora 17. međunarodnog simpozija „Protuminsko djelovanje 2021.“.  Uz pomoćnika ministra Damira Truta kao izaslanika Vlade RH, otvorenju je nazočio i uvodnim govorom ujedno otvorio simpozij, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur.

Iskustva, modeli uspostave te upravljanje kvalitetom u protuminskom djelovanju bile su glavne teme o kojima se razgovaralo prvoga radnog dana 17. međunarodnog simpozija “Protuminsko djelovanje 2021.”.

Da je izgradnja i uspostava sustava protuminskog djelovanja najveći izazov svake zemlje koja se suočila s problemom mina i eksplozivnih ostataka rata, zaključeno je nakon rasprave i prezentacija održanih u prvom panelu. Također, istaknuto je da je međunarodna zajednica pripremila smjernice kao mogući model uspostave sustava protuminskog djelovanja te da je na svakoj zemlji da izgradi vlastiti sustav koji će biti efikasan i poticajan za donatore.

Druga tema i panel rasprava Upravljanje kvalitetom u protuminskom djelovanju iznjedrila je zaključak kako je za sigurnost i održivi razvoj u globalnom svijetu u kojem su prijetnje i ugroze dio svakodnevice, od presudnog značaja pravovremeno prepoznavanje i identificiranje istih. Nadalje, zaključeno je i da se kontinuiranim razvojem i unapređenjem alata i procesa za prepoznavanje i procjenu rizika stvaraju pretpostavke za uspješno upravljanje rizicima, a time i upravljanje kvalitetom u protuminskom djelovanju.

Drugi dan započeo je prezentacijama na temu Primjena suvremenih tehnologija u protuminskom djelovanju, nakon čega je zaključeno kako je najveći izazov predstaviti suvremenu tehnologiju i nova dostignuća sustavima, točnije onima koji trebaju odlučiti o korištenju i uključivanju u operativne procese ali i onima koji će ih koristiti. Nastavno na to, nameće se činjenica kako upravo usvajanje novih znanja postaje sve važnije u protuminskom djelovanju te da postaje preduvjet za adaptaciju organizacije novim zahtjevima za unapređenje učinkovitosti.

Nakon zanimljivih prezentacija uslijedila je pokazna virtualna demonstracija procesa testiranja strojeva za razminiranje od strane HRC- Centra za testiranje, razvoj i obuku, a koju je održao sam voditelj ispitivanja Ivan Žanić.

Drugi dan završio je vrlo interesantnom panel raspravom pod nazivom „Mogućnosti financiranja u protuminskom djelovanju“, u kojoj je naglašeno kako su dobri planovi i dobra strategija protuminskog djelovanja preduvjet za povlačenje sredstava i implementaciju projekata. Veleposlanik ITF-a Tomaž Lovrenčič i Yaroslav Yurtsaba, ispred OSCE PCU, zaključili su kako isključivo kvalitetan partnerski odnos s donatorima garantira održivost projekta, a kroz komponentu vidljivosti projekta potrebno je omogućiti i poticati donatora na aktivno sudjelovanje tijekom cijelog projekta.

17. međunarodni simpozij završio je prezentacijama pod zajedničkim nazivnikom Učinci protuminskog djelovanja na razvoj gospodarske, energetske i prometne infrastrukture i sigurnost stanovništva, a na kojima je zaključeno kako razminiranje ne bi smjelo biti samo sebi svrha već prije svega treba ostvariti sigurnosne učinke i pozitivno utjecati na ekonomski razvoj društva.

Stotinjak sudionika koji su unatoč globalnoj pandemiji podržali i svojim prisustvom uveličali ovogodišnji simpozij i ove su godine imali priliku razmijeniti iskustva, razmatrati rješenja tehničkih i upravljačkih problema te dobiti uvid u najnovije tehnologije, opremu i dostupne metode, dok su izlagači opreme i ove godine dobili priliku za predstavljanje najnovijih proizvoda. 

Simpozij je organizirao HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku u suradnji s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OSCE – Koordinator projekata u Ukrajini), a pod visokim pokroviteljstvom   Hrvatskog Sabora.

Anketni upitnik