English VersionHrvatska Verzija

20 studeni

Ministarstvo unutarnjih poslova i HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku u suradnji s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OSCE - Koordinator projekata u Ukrajini i Ured programa u Dušanbeu) s ponosom vas pozivaju na 17. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2020.“, koji će se održati od 06. do 09. travnja 2020. godine, u hotelu Olympia Sky u Vodicama.

More
26 rujan

U razdoblju od 23. do 26. rujna 2019., istraživački tim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), u suradnji s tvrtkom Vallon GmbH, proveo je terenska ispitivanja na poligonu HCR-CTRO u Benkovcu. Ispitivanja su provedena u okviru istraživačkog projekta "METASHAPE", financiranog od strane zaklade "The Sir Bobby Charlton Foundation" iz Velike Britanije. Cilj projekta je razvoj i implementacija naprednih metoda raspoznavanja oblika ukopanih metalnih predmeta uporabom komercijalnih detektora metala za primjenu u humanitarnom protuminskom djelovanju. Na poligonu je testiran sustav koji se sastoji od ručnog detektora metala posljednje generacije (Vallon VMF4), sustava za praćenje položaja i orijentacije glave detektora metala (razvijenog na FER-u), te algoritama za karakterizaciju ukopanih meta i kompenzaciju utjecaja tla.

23 rujan

Od 16. do 20. rujna HCR-CTRO održao je obuku za djelatnike Srpsko-ruskog humanitarnog centra i Centra za razminiranje Srbije. Obuka je obuhvaćala planiranje, određivanje prioriteta, izradu projekata i upravljanje kvalitetom u protuminskom djelovanju.

U sklopu obuke polaznici su posjetili i Ravnateljstvo civilne zaštite – HCR u Sisku, gdje su im prezentirane dosadašnje aktivnosti razminiranja u Republici Hrvatskoj. Nakon prezentacije, polaznici su posjetili i Scancentar, gdje im je predstavljena najsuvremenija metoda za brzo i kvalitetno digitalno snimanje zapisa minskih polja i zemljovida.

Dogovoren je nastavak dobre suradnje s kolegama iz Srbije te su u planu nove obuke, kao i suradnja na ostalim poljima protuminskog djelovanja.

18 rujan

Cijeli tim projekta “Biološke metode (pčele) za otkrivanje eksploziva”, financiran u sklopu NATO-vog programa Znanost za mir i sigurnost (SPS), obavljao je od 9. do 13. rujna na poligonu Benkovac terenska ispitivanja. Timovi iz Banje Luke i Zagreba ispitivali su aktivnu metodu, snimanjem rojeva pčela u visokoj rezoluciji pomoću dronova, a pasivna metoda testirana je uzimanjem uzoraka zraka iz košnica i na ulazu u košnice. Prva dva dana ispitivanja, na poligonu je boravila televizijska ekipa Ghostcat Medienproduktion, koja je snimala dokumentarnu reportažu za njemački kanal ZDF na temu životinja koje pomažu ljudima.

28 siječanj

24. i 25. siječnja 2019. predstavnici libijskog Ministarstva obrane posjetili su HCR-CTRO. U izaslanstvu su bila četvorica dužnosnika Ministarstva obrane iz Uprave za inženjeriju, a na razgovorima su sudjelovali i predstavnici Libijskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj.
U libijskom Ministarstvu obrane veoma su zainteresirani za obuke koje provodi HCR-CTRO, osobito za EOD obuku, kao i za opći zrakoplovni izvid pomoću bespilotnih letjelica. Tijekom posjeta libijskog izaslanstva dogovoreno je da se pripremi sporazum o suradnji.