English VersionHrvatska Verzija

28 rujan

Od 5. do 8. rujna 2018. na poligonu Benkovac vođene su aktivnosti na projektu NATO SPS Pčele za detekciju eksploziva. Tim istraživača sa Sveučilišta u St. Andrewsu i iz HCR-CTRO-a proveo je uzimanje uzoraka pasivnom metodom, a tim sa Sveučilišta u Zagrebu izvršio je pokusno snimanje iz drona.

Aktivnosti su provedene prije jeseni i zimne (dok su pčele još aktivne), kako bi se prikupili uzorci i snimke za daljnju obradu i analizu u svrhu dobivanja preliminarnih rezultata.

 

23 rujan

Od 19. do 25. rujna, petorica istraživača sa sveučilišta u Manchesteru obavlja testiranja na poligonu HCR-CTRO-a u Benkovcu. Tim radi na drugoj fazi programa koji financira dobrotvorna zaklada Find a Better Way. Testiraju sustav koji se sastoji od naprednog multifrekventnog detektora metala, integriranog GPR-a u domeni frekvencije i nekoliko opcija mjerenja na razini centimetra. Ovo testiranje nastavak je testiranja iz prethodnih godina. Naglasak ovog boravka na poligonu jest testiranje algoritama razlikovanja / klasifikacije u realnom vremenu i prikupljanje podataka za daljnju analizu.

10 rujan

Stroj za razminiranje MV-2 proizveden je u tvrtki DOK-ING d.o.o. - Zagreb. Stroj spada u skupinu lakih strojeva i radni alat mu je mlatilica. Stroj se kreće na gusjenicama te ima sustav za daljinsko upravljanje (nema kabinu).

Od 20. do 27. lkolovoza na poligonu Cerovac HCR-CTRO d.o.o. proveo je testiranje stroja MV-2 na testnim stazama (zemlja, pijesak i šljunak), uklanjanju vegetacije i bojevim protupješačkim minama.

Plan i program testiranja stroja MV-2  napravljen je na temelju IMAS T&E Protocol 15044:2009. Na temelju dobivenih rezultata ispitivanja, stroj MV-2 sa radnim alatom mlatilice može se koristiti na provedbi poslova protuminskog djelovanja sukladno postignutim rezultatima.