English VersionHrvatska Verzija

14 siječanj

HCR-CTRO proveo je od 10. do 11. siječnja u Zagrebu tečaj za instruktore za edukaciju o opasnostima od eksplozivnih ostataka rata za predstavnike Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Ništa (SRHC). Na tečaju su sudjelovali kodirektor centra, g. Bojan Glamočlija, i njegove dvije pomoćnice. Tečaj je nastavak dobre suradnje HCR-CTRO-a, kao vodećeg centra za obuku na području razminiranje u regiji, i struktura uključenih u humanitarno razminiranje u Republici Srbiji.   Predstavnici centra iz Niša bili su veoma zadovoljni obukom. Također su vođeni razgovori o  nastavku suradnje i mogućim zajedničkim projektima.

07 prosinac

HCR-CTRO proveo je od 3. do 7. prosinca obuka za detekciju i zbrinjavanje NUS-a 3. stupanj. Na obuci se školovalo šest polaznika iz tvrtki za razminiranje.

Svi polaznici položili su ispit održan nakon završene obuke. Direktor HCR-CTRO-a g. Ivan Šteker čestitao je polaznicima i kazao kako sad više nisu samo sudionici procesa razminiranja, nego su zakoračili u protuminsko djelovanje, a svoje mjesto mogu potražiti na međunarodnom tržištu rada.

Dodjeli potvrda o uspješnom završetku tečaja bio je nazočan i ravnatelj HCR-a, g. Zdravko Modrušan, koji im je čestitao na uloženom trudu i dobrim rezultatima na ispitu. Napomenuo je, kao i članovi ispitnog povjerenstva, da je najvažnije čuvati sigurnost, kako svoju, tako i svojih kolega i zaželio im svako dobro u budućem radu.

13 studeni

HCR-CTRO proveo je od 5. do 13. studenog obuka za detekciju i zbrinjavanje NUS-a 2. stupanj. Na obuci se školovalo šest polaznika iz HCR-a i tvrtki za razminiranje.
Nakon položene obuke polaznici su dobili potvrde o završenoj obuci i položenom ispitu, koje su priznate u svijetu. Nakon što prođu obuku za 3. stupanj, koju organiziramo od 3. do 7. prosinca, polaznici će moći naći posao na međunarodnom tržištu, nakon što se razminiranje u Hrvatskoj privede kraju.
Prijave za tečaj za 3. stupanj i dalje su otvorene za sve osobe koje su završile 2. stupanj obuke.

22 listopad

HCR-CTRO je od 15. do 18. listopada u Grzi, Srbija, proveo obuku za 18 djelatnika ruske tvrtke EMERCOM DEMINING na temu upravljanja u razminiranju. Ova obuka nastavak je dobre suradnje na polju obuke između EMERCOM-a i HCR-CTRO-a, započete 2013. godine.

28 rujan

Od 5. do 8. rujna 2018. na poligonu Benkovac vođene su aktivnosti na projektu NATO SPS Pčele za detekciju eksploziva. Tim istraživača sa Sveučilišta u St. Andrewsu i iz HCR-CTRO-a proveo je uzimanje uzoraka pasivnom metodom, a tim sa Sveučilišta u Zagrebu izvršio je pokusno snimanje iz drona.

Aktivnosti su provedene prije jeseni i zimne (dok su pčele još aktivne), kako bi se prikupili uzorci i snimke za daljnju obradu i analizu u svrhu dobivanja preliminarnih rezultata.