English VersionHrvatska Verzija

Održan 16. međunarodni simpozij "Protuminsko djelovanje 2019."

on 18 Travanj 2019


U Slanome je od 8. do 11. travnja 2019. održan 16. međunarodni simpozij “Protuminsko djelovanje 2019.” Simpozij je održan pod pokroviteljstvom Vlade RH, a zemlja partner bila je Mađarska. Na simpoziju je sudjelovalo 170 sudionika iz 31 zemlje iz Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.
Na otvorenju simpozija 8. travnja nazočnima se, između ostalih, obratila gđa Katarina Markt, direktorica HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku, a simpozij je otvorio g. Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, izaslanik predsjednika Vlade RH i izaslanik ministra unutarnjih poslova. Nakon otvorenja, veleposlanik Mađarske u RH, Nj.E. József Zoltán Magyar, podijelio je zahvalnice ministra unutarnjih poslova Mađarske članovima hrvatskog i mađarskog tima na projektu “DE mine HU HR II”. Na završetku uvodnog dijela simpozija, dr.sc. Damir Trut održao je prezentaciju o novom ustroju Ravnateljstva civilne zaštite.

Dana 9. travnja uvodni govor održao je Nj.E. Hans Brattskar, predsjedavajući 4. Pregledne konferencije Ottawske konvencije”. Zatim su održane prezentacije na temu “Iskustva iz protuminskog djelovanja u svijetu” i “Izazovi protuminskog djelovanja u migrantskoj krizi”, kao i predstavljanje projekta De-mine HU HR II, koji su zajednički proveli djelatnici HCR-a i Ministarstva unutarnjih poslova Mađarske.
U popodnevnim satima istoga dana održana je pokazna vježba, u koju su nazočne prezentacijama uveli Regionalni centar za obuku ronilaca i podvodno razminiranje iz Crne Gore i Zapovjedništvo specijalne policije i Protueksplozijska služba MUP-a RH. Predstavnici MUP-a su zatim demonstrirali uklanjanje i uništavanje eksplozivnog sredstva iz mora. Rad sa psima u razminiranju prikazali su Federalna Uprava civilne zaštite BiH, te hrvatske tvrtke Heksogen i Piper. Sveučilište Tohoku predstavilo je usavršenu verziju dualnog senzora ALIS-a, talijanska tvrtka CEIA predstavila je detektore metala, a njemačka tvrtka SeaTerra prikazala je sustav izviđanja dronom.
U srijedu 10. travnja teme na plenarnim sjednicama bile su “Suvremene tehnologije u protuminskom djelovanju”, tema koja je i ove godine imala najviše izlagača, te “Improvizirana eksplozivna sredstva – iskustva i metode”.
Završnog dana simpozija, 11. travnja održane su prezentacije na temu razminiranja šuma, financiranja protuminskog djelovanja i sigurnosti infrastrukture u odnosu na eksplozivna sredstva, te je dan osvrt na sve predstavljene teme.
Ovaj simpozij jedinstven je u svijetu po tome što okuplja predstavnike istraživačke zajednice, proizvođača, operativaca i donositelja odluka u protuminskom djelovanju, te iz godine u godinu možemo pratiti napredak u razvoju i primjeni novih tehnologija. U proteklih 16 godina na simpoziju je sudjelovalo oko 2.500 sudionika iz 67 zemalja, predstavljeno je više od 450 prezentacija, a svoju opremu izložilo je pedesetak tvrtki iz Hrvatske i svijeta.

Knjiga radova

 

Prezentacije