English VersionHrvatska Verzija

Održan simpozij Protuminsko djelovanje 2017.

on 27 Travanj 2017

Simpozij „Protuminsko djelovanje 2017.“ Održan je u Biogradu na Moru od 25. Do 27. travnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora g. Bože Petrova, koji je i otvorio simpozij.

Simpozij su organizirali Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatski centar za razminiranje i Hrvatski centar za razminiranje - Centar za testiranje, razvoj i obuku. Na simpoziju je bilo 158 sudionika iz 32 zemlje. Zemlje partneri iznijele su svoje priče – predstavnici Republike Kolumbije predstavili su svoja iskustva s rješavanjem problema improviziranih naprava, a veleposlanica Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, gđa Astrid Versto, govorila je o načinima na koje Norveška usmjerava donacije za humanitarno protuminsko djelovanje u svijetu.

Teme simpozija bile su dvadeset godina od potpisivanja Ottawske konvencije, oslobađanje zemljišta, improvizirane naprave i nove tehnologije u protuminskom djelovanju, a Međunarodni centar za NKBR izaštitu (ICI) iz Belgije i Međunarodni napredni robotički program (IARP) održali su radionicu posvećenu improviziranim napravama i novim NKBR prijetnjama.

Pokazna vježba održana je na radilištu tehničkog izvida, gdje su predstavnici HCR-a predstavili aktivnosti na tom radilištu kao i u ostatku zemlje, a proizvođači su predstavili svoju opremu.

Sudionici su izrazili zadovoljstvo simpozijem, kako plenarnim sjednicama, tako i izletom, gdje su se mogli družiti i razmjenjivati mišljenja.