English VersionHrvatska Verzija

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA TIRAMISU U ŽENEVI

on 07 Prosinac 2015

Od 30. studenog do 04. prosinca 2015., u Palači naroda u Ženevi održan je sastanak zemalja članica Otavske konvencije na temu zabrane uporabe, skladištenja i proizvodnje protupješačkih mina te njihovog uništenja.
Jedna od mnogobrojnih tema bila je Tehnološka inovacija za pomoć u protuminskom djelovanju tijekom koje su prestavljena postignuća znanstveno-istraživačkog projekta TIRAMISU koji je financiran od strane Europske unije.
TIRAMISU je engleski akronim za „Primjenu kompleta alata za uklanjanje protupješačkih mina, kasetnog streljiva i neeksplodiranih ubojnih sredstava“. Na projektu sudjeluje tim od 26 partnera iz 11 zemalja, a zajednički im je cilj osigurati temelje za sveobuhvatni komplet alata za glavne aktivnosti protuminskog djelovanja, od izviđanja velikih površina, do uklanjanja eksplozivnih sredstava i  edukacije o opasnosti od mina. Projekt završava 31.12.2015.

Projekt je predstavljen i u Ženevskom internacionalnom centru za humanitarno razminiranje, gdje su se razmatrali prijedlozi za daljnjim napretkom alata i istraživačkih aktivnosti koji će doprinijeti aktivnostima humanitarnog razminiranja.
Nakon predstavljanja projekta, održan je sastanak TIRAMISU upravljačkog odbora na kojem se raspravljalo o postignućima projekta, daljnjim aktivnostima te financijskim troškovima.