English VersionHrvatska Verzija

Novi sustav za zrakoplovno multisenzorsko netehničko izviđanje testiran u ožujku 2015, počela uporaba u Benkovcu i Pađenama u travnju 2015

on 18 Svibanj 2015

U okviru znanstvenog FP7 projekta TIRAMISU u HCR Centru za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. (CTRO)  razvijen je, testiran i uveden u uporabu novi zrakoplovni sustav za multisenzorsko izviđanje iz helikoptera Bell-206, (Sl.1.)  Na projektu je sudjelovao tim u sastavu: M. Bajić, T. Kičinbači, M. Krajnović, T. Ivelja, D. Vuletić. Prije instaliranja na helikopter sustav je testiran u laboratoriju za vibracije Brodarskog instituta. Na Sl. 2 prikazano je umjeravanje inercijalno mjernog uređaja iMAR.  Nakon instaliranja na helikopter sustav  je testiran u letu iz zračne luke Zemunik. Operater senzora i kopilot – navigator izviđanja nadziru izviđanje na pokretnom zemljovidu, Sl. 3.

Ovo je realizirano u suradnji s pilotima HRZ. U travnju je počela uporaba sustava u Benkovcu i Pađenama. Za osiguravanje kvalitete multisenzorskih snimaka bitno je umjeravanje spektra refleksije umjetnih i naravnih ciljeva. Do sada je to izvodio tim CTRO, od 2015 uslugu daje Fakultet građevine, arhitekture i geodezije iz Splita, Sl. 4.

  • Slika 1Slika 1
  • Slika 2Slika 2
  • Slika 3Slika 3
  • Slika 4Slika 4

Slika 1. Spremnik senzorskog dijela sustava (žuto). Na nosaču skije se vide  difuzor i svjetlovod.

Slika 2. Testiranje na vibracije i umjeravanje inercijelno mjernog uređaja.

Slika 3. Pokretni zemljovid za operatera i kopilota – navigatora izviđanja.

Slika 4. Umjeravanje  spektra refleksije svijetle naravne površine.