English VersionHrvatska Verzija

Počeo simpozij "Protuminsko djelovanje 2015"

on 28 Travanj 2015

U Biogradu je danas, 28. travnja, počeo 12. međunarodni simpozij i sajam opreme "Protuminsko djelovanje 2015." u organizaciji Ureda za razminiranje Vlade RH, Hrvatskog centra za razminiranje i Hrvatskog centra za razminiranje – Centra za testiranje, razvoj i obuku. Simpozij se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora g. Josipa Leke, a traje do 30. travnja. Program simpozija odvijat će se kroz plenarne sjednice i pokaznu vježbu, uz sudjelovanje IARP-a, TIRAMISU-a i RACVIAC-a. Na simpoziju sudjeluje 180 sudionika iz 35 zemalja.

 

Uvodni govor i pozdravne govore održali su Hrvoje Debač, predstavnik Ureda za razminiranje, Dražen Jakopec, ravnatelj HCR-a, Nikola Pavković, direktor HCR CTRO-a, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, veleposlanik Branimir Mandić, direktor RACVIAC-a i Damir Rilje, zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora koji je i otvorio simpozij.

U srijedu, 29. travnja 2015. godine na poligonu «Gaj» kod Skradina s početkom u 9,00 sati održat će se pokazna terenska vježba na kojoj će biti prikazan rad strojeva za razminiranje, helikoptersko zbrinjavanje unesrećenog nakon minskog incidenta, dresura pčela za otkrivanje mina, detekcija eksplozivnih sredstava koje sadrže osiromašeni uran, te prikaz rada pasa za detekciju mina. U sklopu simpozija održava se i izložba opreme korištene u razminiranju.

  • 1
  • 1_Biograd
  • 2
  • 3
  • 4