English VersionHrvatska Verzija

18 rujan

Cijeli tim projekta “Biološke metode (pčele) za otkrivanje eksploziva”, financiran u sklopu NATO-vog programa Znanost za mir i sigurnost (SPS), obavljao je od 9. do 13. rujna na poligonu Benkovac terenska ispitivanja. Timovi iz Banje Luke i Zagreba ispitivali su aktivnu metodu, snimanjem rojeva pčela u visokoj rezoluciji pomoću dronova, a pasivna metoda testirana je uzimanjem uzoraka zraka iz košnica i na ulazu u košnice. Prva dva dana ispitivanja, na poligonu je boravila televizijska ekipa Ghostcat Medienproduktion, koja je snimala dokumentarnu reportažu za njemački kanal ZDF na temu životinja koje pomažu ljudima.

18 travanj


U Slanome je od 8. do 11. travnja 2019. održan 16. međunarodni simpozij “Protuminsko djelovanje 2019.” Simpozij je održan pod pokroviteljstvom Vlade RH, a zemlja partner bila je Mađarska. Na simpoziju je sudjelovalo 170 sudionika iz 31 zemlje iz Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.
Na otvorenju simpozija 8. travnja nazočnima se, između ostalih, obratila gđa Katarina Markt, direktorica HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku, a simpozij je otvorio g. Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, izaslanik predsjednika Vlade RH i izaslanik ministra unutarnjih poslova. Nakon otvorenja, veleposlanik Mađarske u RH, Nj.E. József Zoltán Magyar, podijelio je zahvalnice ministra unutarnjih poslova Mađarske članovima hrvatskog i mađarskog tima na projektu “DE mine HU HR II”. Na završetku uvodnog dijela simpozija, dr.sc. Damir Trut održao je prezentaciju o novom ustroju Ravnateljstva civilne zaštite.

More
14 siječanj

HCR-CTRO proveo je od 10. do 11. siječnja u Zagrebu tečaj za instruktore za edukaciju o opasnostima od eksplozivnih ostataka rata za predstavnike Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Ništa (SRHC). Na tečaju su sudjelovali kodirektor centra, g. Bojan Glamočlija, i njegove dvije pomoćnice. Tečaj je nastavak dobre suradnje HCR-CTRO-a, kao vodećeg centra za obuku na području razminiranje u regiji, i struktura uključenih u humanitarno razminiranje u Republici Srbiji.   Predstavnici centra iz Niša bili su veoma zadovoljni obukom. Također su vođeni razgovori o  nastavku suradnje i mogućim zajedničkim projektima.

07 prosinac

HCR-CTRO proveo je od 3. do 7. prosinca obuka za detekciju i zbrinjavanje NUS-a 3. stupanj. Na obuci se školovalo šest polaznika iz tvrtki za razminiranje.

Svi polaznici položili su ispit održan nakon završene obuke. Direktor HCR-CTRO-a g. Ivan Šteker čestitao je polaznicima i kazao kako sad više nisu samo sudionici procesa razminiranja, nego su zakoračili u protuminsko djelovanje, a svoje mjesto mogu potražiti na međunarodnom tržištu rada.

Dodjeli potvrda o uspješnom završetku tečaja bio je nazočan i ravnatelj HCR-a, g. Zdravko Modrušan, koji im je čestitao na uloženom trudu i dobrim rezultatima na ispitu. Napomenuo je, kao i članovi ispitnog povjerenstva, da je najvažnije čuvati sigurnost, kako svoju, tako i svojih kolega i zaželio im svako dobro u budućem radu.

13 studeni

HCR-CTRO proveo je od 5. do 13. studenog obuka za detekciju i zbrinjavanje NUS-a 2. stupanj. Na obuci se školovalo šest polaznika iz HCR-a i tvrtki za razminiranje.
Nakon položene obuke polaznici su dobili potvrde o završenoj obuci i položenom ispitu, koje su priznate u svijetu. Nakon što prođu obuku za 3. stupanj, koju organiziramo od 3. do 7. prosinca, polaznici će moći naći posao na međunarodnom tržištu, nakon što se razminiranje u Hrvatskoj privede kraju.
Prijave za tečaj za 3. stupanj i dalje su otvorene za sve osobe koje su završile 2. stupanj obuke.